Sunday, May 1, 2011

ze pitzi is born

Au maimutele o "teorie a mintii", un “concept de sine” sau, ca si noi, pitipoance?

Dilema si BabanulMergeam cu trenul acum cativa ani cand inca mergeau. Era tarziu, aveam chef sa fac ceva util, cum ar fi sa citesc Dilema Veche. Ea se excita si-ncepe sa-mi faca poze. Dupa vreo 3, descopera ca poate sa-si faca si ei si ma elibereaza pentru restul drumului de necesitatea conversatiei si a pozelor “impreuna”.

O poveste ca oricare alta pe care-as fi uitat-o daca nu mi-ar fi readus-o in bataia soarelui un studiu pe maimute.

Atunci când li se prezinta o reflectie, maimutele capucin reactioneaza într-un mod care pare sa indice o stare intermediara între a viziona oglinda ca un alt individ si recunoscând ca imaginea de sine.

Cele mai multe animale reactioneaza cand vad reflexia lor ca în cazul în care se confrunta cu un alt individ pe care nu il recunosc. Un experiment cu capucini arata ca acestia reactioneaza la o reflectie ca la un fenomen ciudat, dar nu ca în cazul în care vad un al capucin.

În experiment, capucini au fost prezentate cu trei scenarii diferite:

  1. Vazând o maimuta necunoscuta, de acelasi sex pe cealalta parte a unui geam
  2. Vazând o maimuta familiara, de acelasi sex pe cealalta parte a unei bariere clare
  3. O oglinda care prezinta o reflexie a maimutei

Cu scenariul 1, femelele au parut inspaimantate si au evitat sa priveasca in ochi. Masculii au facut gesturi amenintatoare. În scenariul 2 putin s-au sinchisit atat masculii cat si femelele.

Atunci când si-au vazut reflectia, femelele s-au privit in ochi si au facut gesturi prietenoase cum ar fi plescait din buze si leganat. Masculii au facut contact vizual mai mult cu strainii sau maimute familiare, dar au reactionat cu semne de confuzie sau de stres, cum ar fi schelalalit, adoptarea pozitiei fetale, sau încearcari de a scapa din camera de testare.

Exista si-o carte si prelegerea TED a lui Laurie Santos daca vrei s-aprofundezi. In rest, back to the Planet of the Apes.

Sources / More info: wiki-capuchin

No comments:

Post a Comment

Thank you for commenting and rest assured that any and all comments are welcome, whether positive or negative, constructive or distructive. Unfortunately, if you comment in this view I might not know about - please use the regular (Desktop) view.
I am using Disqus for commenting, but Blogger is not showing it so your comments may end up not being displayed - tell Google about it!