Sunday, June 3, 2012

a vota != a-ti alege violatorul

De cate ori avem alegeri se trezeste cate un "lider de opinie" sa-ndemne popolatia debusolata sa nu voteze, fiin'ca oricum nu conteaza si jocurile sunt facute. Eu fack opinie separata.

In primul rand, habar n-am daca alegerile sunt numai locale sau si pentru altceva. Parca sunt si alegeri parlamentare anul asta, unde am si eu ceva de zis. Ma intereseaza, fiindca am votat in toate alegerile in care am avut ocazia sa votez. Nu regret niciuna din alegerile facute si asta pentru ca nu-mi fac iluzii si incerc sa ma informez in limita timpului disponibil.

Exista desigur si alte opinii. Nu demult, Mircea Badea isi indemna enoriasii sa nu voteze deloc, apoi sa voteze cu unul care n-a iesit. Un fost securist baga reclame super pe televiziunea sa "sa alegeti stapanul cu grija". Ieri sau azi, Radu dice(a):

Viaţa nu are cum să se facă brusc mai bună. Politica nu o să devină brusc spălată. O să fie o diaree lungă, presărată cu speranţe false, până în ziua în care o să crăpi. E aşa de 20 de ani şi o să fie aşa încă 200 de ani. Şi oamenii sunt în continuare proşti şi au impresia că părerea lor contează. Că viaţa lor contează. Că e important să faci ceva. Că dacă te ridici şi te zbaţi, o să-ţi schimbi destinul şi o să faci viaţa un lucru frumos. Habar n-am de unde au venit ei cu ideile ăstea absurde. Personal dau vina pe filmele de Disney şi cărţile lu’ Coelho pentru asemenea păreri aberante. Nu contezi pentru nimeni în afară de persoana ta. Stai jos şi taci.

Daca ai ajuns pe blogul asta, speranta mea este ca ai trecut de varsta polutiilor si ai o oarecare intelegere a vietii. Stii probabil ca banii nu se fac din “munca cinstita + stat in banca ta + 9-5” cu exceptia cazului in care chiar ai banca ta in care-si depoziteaza altii banii. Banii se fac pornind propria afacere si asumandu-ti niste riscuri. Dar pana la a porni propria afacere, este evident necesar sa muncesti la inceput pentru altii. Nu ca muncind pentru altii faci bani –asta-i un efect colateral – dar faci experienta, inveti jocul pietei, iti faci “relatii” etc.

Cam asa-i si cu votatul. Nu asa schimbi lumea si probabil diferentele intre cei pe care-i alegi nu-s majore, dar inveti sa faci o alegere si sa traiesti cu consecintele ei. Poate reusesti chiar sa anticipezi castigatorul si sa-i citesti minciunile. Poate inveti sa interactionezi cu el si campania sa in ideea de a apela la el cand ai nevoie sau chiar a-ti face propria campanie cand, intr-o zi, poate tu insuti vei candida.

In ce ma priveste, eu consider birocratia locala complet inutila si-s constient ca cei din jurul meu sunt departe de a accepta ideile mele. Nu avem nevoie de reprezentanti la nivel municipal, toate deciziile ar trebui luate prin referendum saptamanal si / sau lunar, iar birocratia ar trebui sa fie minima. Referenda s-ar putea tine chiar online. Dar pentru ca asta sa se-ntample, e nevoie ca toata prostimea care se considera prea uberhipstera pentru a vota sa capete o sclipire de intelgere si sa-si salte curul lenes din balta de coca-cola si scrum de tigara.

Stiu, slabe sperante..

Sources / More info: Pitici Gratis [stapanii] [vanatoare] [shepherd2] [trezeste-te] [nohope]

No comments:

Post a Comment

Thank you for commenting and rest assured that any and all comments are welcome, whether positive or negative, constructive or distructive. Unfortunately, if you comment in this view I might not know about - please use the regular (Desktop) view.
I am using Disqus for commenting, but Blogger is not showing it so your comments may end up not being displayed - tell Google about it!