Wednesday, March 23, 2011

lui zoso ii place pe la spate

Nush daca ti-am zis (probabil nu) dar acum cateva zile am descoperit ca zoso a facut o plangere impotriva unui articol de-al meu - cel cu muie(rea) blogo.ro-oaiei. Chestie care mi se pare echivalenta cu un atac pe la spate.

zosoNu mi se pare ceva suficient de important pentru a scrie un articol pe aceasta tema, dar am descoperit recent, altundeva, o referinta la blogul sau fiind cazut toata ziua, si vizitandu-l am descoperit nu numai ca nu (mai) era cazut, ci ca scrisese un articol in care se plangea ca este urmarit de cineva fiindca acesta ar fi comentat la 3 articole despre el (I’m not making this up).

Sigur, daca zoso ar fi fost genul de om care sa argumenteze logic, sa comenteze la un articol care-l deranjeaza sau pur si simplu sa-ti trimita un twit, ar mai fi ceva. In situatia in care el recurge la “argumente” de “proprietate intelectuala” (si inca unele complet false) pentru a te cenzura, el renunta practic in mod voluntar la orice urma de credibilitate – presupunand ca ar fi avut asa ceva vreodata.

Iata si argumentul sau final:

În final, un băiet care n-a înţeles diferenţa dintre “mă-ta-i proasta” şi “mă-ta-i proastă, pentru că fi-su face prostii gen X, Y şi Z” a vorbit cu alt băiet şi mi-o dat jos serverul, pentru că ăsta e argumentul maxim. Serios, m-am speriat … prima oară când s-a întâmplat asta, prin 2005. Dar de atunci au trecut mulţi ani şi argumentul cel mai bun e logica, nu DDOSul.

I-am scris un comentariu, el mi-a raspuns, eu i-am raspuns si vad c-am intrat la moderare:

Comentariul tau asteapta aprobarea divina... 24 March 2011, 1:26 am

1. esti optimist. piciorul e gangrenat.
2. chiar nu cred ca ti-a cenzurat comentariile zamoca. poti sa-i spui ca-i imbecil, cred ca pana si asta ti-ar aproba. dar sa stii ca el chiar nu e imbecil, este un romantic neinteles.
3. ii trimisesei TU emailul si lui zamoca, cel putin apare in ce mi-a trimis mie. nici eu si nici el n-am inteles de ce iar eu, care oricum nu prea am timp, am zis sa-l public si sa ma dumiresc mai tarziu. nici acum n-am inteles ce-i cu el; de fapt, cu cat vorbim mai mult cu atat inteleg mai putin si chiar nu vad ce rau iti face – numai tu stii despre ce-i vorba, nici mihalcioiu nu prea-i dumirit.
in alta ordine de idei, crezi ca structura sugerata de tine ar putea constitui bazele unei retele de bloguri, sa zicem “blog2000″? cum ar fi cel mai indicat sa-i abordez pentru a-i convinge?
4. viermii n-au pupile si nici pupili. daca au, nu-s viermi.
in aceeasi ordine de idei, transmite-i te rog lui mircea badea ca ma enerveaza, ca vorbeste prea mult si sa nu-mi mai cenzureze comentariile pe blog. stiu eu c-ati intrat intr-o conspiratie impotriva mea. vreti sa ma DISTRUGETI!!
5. hosterul n-a considerat nimic, cenzurarea-i automata in DMCA – vezi safe harbor. nu era nevoie ca eu sa schimb ceva, am schimbat fiindca oricum vroiam sa traduc dar n-avusesem timp. ii zic si lui zamo sa-ti explice, eu abandonez punctul asta.

O situatie tipic zosoliniana: hai sa ne-ocupam de paiul din ochiul altora, ca barna dintr-al nostru o fi buna la ceva, poate-ntr-o zi facem o corabie, o casa, o caruta.

In fine, nici una dintre chestiile de mai sus nu prea merita o discutie, cu exceptia argumentului cu “proprietatea intelectuala”. Zoso crede ca poate opri un articol critic pe baza de DMCA. Asa ceva ar functiona daca n-ar exista in legislatia americana asa-numita exceptie de fair use, care garanteaza ca exista limite la puterea de cenzura pe care o poate exercita detinatorul unei proprietati intelectuale. Asta cu atat mai mult cu cat recent, Righthaven – aparatorul copyright-ului ziarelor americane – a pierdut recent cateva procese, fair use fiind extins asupra copierii verbatim a unor intregi articole pe un alt website (si vorbim aici despre articole adevarate, nu 3 propozitii zoso), cat timp acesta (site-ul) este non-profit. Vezi link-urile de mai jos.

Sources / More info: /la-tati-ni-i-greu/, rh1, rh2

3 comments:

  1. De unde stii tu? Daca nu poti cu mine, incerci cu el?

    ReplyDelete
  2. Eu nu inteleg altceva, ca pe multe bloguri vad de zoso in sus zoso in jos, ok a fost printre primii bloggeri sau ce a fost el, dar de ce i se da asa multa importanta? De mult timp nu am mai citit ceva interesant pe la el. A cam ramas cu numele.

    ReplyDelete
  3. Mda, nici mie nu mi se pare interesant, dar devine "important" prin atentia care i se acorda. Iar cand s-a apucat sa faca o plangere si sa-mi cenzureze un articol, parca totusi este necesar sa-i raspund, nu?

    ReplyDelete

Thank you for commenting and rest assured that any and all comments are welcome, whether positive or negative, constructive or distructive. Unfortunately, if you comment in this view I might not know about - please use the regular (Desktop) view.
I am using Disqus for commenting, but Blogger is not showing it so your comments may end up not being displayed - tell Google about it!